Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η Αγία Βερονίκη τιμάται στις 12 Ιουλίου. Η ημερομηνία εορτής της Αγίας είναι σταθερή.
Ο Ιησούς Χριστός πορευόταν προς το σπίτι του Ιάειρου και το συγκεντρωμένο πλήθος Τον ακολουθούσε και Τον έσπρωχνε είτε για να Τον δει από κοντά, είτε για να Τον ακουμπήσει και να πάρει την ευλογία Του είτε για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας. Μεταξύ του πλήθους ήταν και μια γυναίκα, η οποία για δώδεκα χρόνια υπέφερε από αιμορραγία και δεν μπορούσε να θεραπευθεί, παρά το γεγονός ότι ξόδεψε όλη της την περιουσία της στους γιατρούς.
Σύμφωνα με τις Ιουδαϊκές αντιλήψεις η αιμορραγία καθιστούσε τη γυναίκα «μολυσμένη» και είχε σαν αποτέλεσμα την κοινωνική και θρησκευτική της ταπείνωση και περιθωριοποίηση. Εκείνη όμως σκεφτόταν ότι αρκούσε μόνο να αγγίξει πάνω στα ρούχα του Ιησού Χριστού και τότε θα θεραπευόταν. Έτσι κι έγινε. Μόλις Τον ακούμπησε, θεραπεύτηκε.
Ο Ιησούς Χριστός, τότε, σταμάτησε την πορεία Του και ρώτησε με επιμονή: «Ποιος με άγγιξε;». Σαν Θεός γνώριζε τι είχε συμβεί αλλά ήθελε να τοποθετήσει το θαύμα στη σωστή του διάσταση. Η γυναίκα, αφού διαπίστωσε ότι δεν διέφυγε της προσοχής Του, φοβισμένη παρουσιάστηκε μπροστά του και ενώπιον όλων αποκάλυψε τα κίνητρα της ενέργειάς της. Η πράξη της ερχόταν σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου, οι οποίες απαγόρευαν σε «μιασμένα» άτομα να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και πολύ περισσότερο με το Διδάσκαλο. Γι΄ αυτό η γυναίκα διακατεχόταν από φόβο και τρόμο για την πράξη της.

Η αντίδραση του Ιησού Χριστού δεν ήταν αναμενόμενη από τους Ιουδαίους, οι οποίοι θα ήθελαν να επιπλήξει τη γυναίκα για την παράβαση των διατάξεων του νόμου. Ο Ιησούς Χριστός όμως δεν επιθυμούσε να ταπεινώσει τη γυναίκα, αλλά να την εξυψώσει, όπως έκανε και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Απάντησε, λοιπόν στην αιμορροούσα γυναίκα: «Η πίστη σου σε έσωσε. Πήγαινε να συνεχίσεις ειρηνικά τη ζωή σου, απαλλαγμένη από κάθε μέριμνα που σου προκαλούσε η ασθένεια.»
Η πράξη της γυναίκας δεν ήταν ξένη προς την πίστη της. Το απλό άγγιγμα του ενδύματος του Χριστού θα παρέμενε ανενεργό και αναποτελεσματικό αν δεν συνοδευόταν από την ισχυρή πίστη της, ότι εκείνος είναι ο μόνος που μπορούσε να την θεραπεύσει. Άλλωστε τα περισσότερα θαύματα του Κυρίου αποτελούν κατά κάποιο τρόπο την επιβράβευση της πίστης του ασθενούς ανθρώπου. Η πίστη είναι εκείνη που προκαλεί τον Κύριο να επιτελέσει ένα θαύμα.
Η αιμορροούσα γυναίκα ήταν η Αγία Βερονίκη. Η Αγία Βερονίκη μετά το θαύμα της θεραπείας της αιμορραγίας της εντάχθηκε στον ευρύτερο κύκλο των μαθητών του Χριστού. Στην πορεία του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά η Αγία Βερονίκη έτρεξε και σκούπισε με ένα μαντήλι το ματωμένο πρόσωπό του. Πάνω στο μαντήλι αυτό αποτυπώθηκε η μορφή του Χριστού και έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση του Αγίου Μανδηλίου.


                                                Ἀπολυτίκιον. 

Εὑροῦσα τὴν ἴασην, παρὰ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, αὐτὸν ἐθεράπευσας, δι’ ἐναρέτου ζωῆς, καὶ βίου σεμνότητος· ὅθεν τῆς οὐρανίου, μετασχοῦσα εὐκλείας, πρέσβευε τῷ Κυρίῳ, Βερονίκη Ἁγία, ὑπὲρ τῶν εὐφημούντων, τὰ σὰ προτερήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου