Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Ο καθένας μας κουβαλά στην καρδιά του το περιβάλλον στο οποίο ζει!
Κι ο γέρο-ραφαηλ απάντησε:
Άκου, παιδί μου.
Ο καθένας μας κουβαλά στην καρδιά του το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αυτός, που δε βρήκε τίποτε καλό στα μέρη από όπου πέρασε δεν θα συναντήσει ούτε κι εδώ κάτι καλό.
Εκείνος που συνάντησε φίλους εκεί θα βρει κι εδώ. Κι αυτό διότι στην πραγματικότητα η ψυχική στάση είναι το μόνο πράγμα στη ζωή μας που μπορούμε να ελέγχουμε απόλυτα.
Αυτό μην το ξεχνάς ποτέ καθώς θα μεγαλώνεις...
"Έχει ο Θεός." Τρεις λέξεις που όταν πιστεύεις πραγματικά και σε κάθε δυσκολία που περνάς τις λες σου δίνουν φτερά...


Η δυνατή πίστη είναι δώρο του Αγίου Πνεύματος. Χορηγείται πλούσια μόνον σ' αυτούς, που έχουν καρδιά καθαρή από τα πάθη.


Όσιος Ιλαρίων ο Νέος


Ο Όσιος Ιλαρίων διετέλεσε ηγούμενος της μονής Πελεκητής στην Τριγλία και διακρίθηκε για το ασκητικό του ήθος, το φιλόθεο ζήλο του, το χάρισμα της ελεημοσύνης και τους πνευματικούς αγώνες. Γι' αυτό ο Άγιος Θεός τον προίκισε με το προορατικό χάρισμα. Ο Όσιος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 754 μ.Χ.
Εορτάζει στις 28 Μαρτίου εκάστου έτους.



Ἀπολυτίκιον
Ἰλαρότητι τρόπων καλλωπιζόμενος, ὡς καθαρώτατον σκεῦος τῆς ἐπιπνοίας Χριστοῦ, τῆς ἐνθέου βιοτῆς ἐδείχθης ἔσοπτρον ὅθεν ἀστράπτεις νοητῶς, ἀρετῶν μαρμαρυγᾶς, Πατὴρ ἠμῶν Ἰλαρίων, πρὸς ἀπλανῆ ὁδηγίαν, καὶ σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Ας γίνουμε όπως ο Χριστός, εφόσον και ο Χριστός έγινε όπως εμείς. 
Ας γίνουμε θεοί γι’αυτόν, όπως κι
Εκείνος έγινε άνθρωπος για μας. Πήρε το χειρότερο, για να δώσει το καλύτερο. Φτώχεψε, για να
πλουτίσουμε εμείς με τη δική Του φτώχεια. Έλαβε μορφή δούλου, για να απολαύσουμε εμείς την ελευθερία.
Κατέβηκε για να υψωθούμε. Πειράσθηκε, για να νικήσουμε».



-Παιδί μου, είπε ο Γέροντας σε κάποιον, πες την ευχή.
-Μα λέω και δεν καταλαμβάνω τίποτες.
-Δεν καταλαμβάνεις εσύ, αλλά ο διάβολος καταλαμβάνει και φεύγει.


Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες.
Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.
Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.
Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λειβαδιά, Αταλάντη).
Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.
Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες και συνηθίζεται να παρουσιάζει η κάθε περιοχή τις δυνάμεις της, τους νέους και τμήμα του στρατού, που παρελάσουν σε ανάμνηση της τότε συγκέντρωσης του στρατού και της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες...


Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι Δεσποτικοθεομητορική εορτή. 
Αυτό σημαίνει ότι είναι Δεσποτική επειδή αναφέρεται στον Δεσπότη Χριστό, ο οποίος συνελήφθη στην γαστέρα της Θεοτόκου, και θεομητορική εορτή επειδή αναφέρεται στο πρόσωπο εκείνο που συνετέλεσε στην σύλληψη και την ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, δηλαδή την Παναγία.
Η Θεοτόκος Μαρία έχει μεγάλη αξία και σπουδαία θέση στην Εκκλησία, ακριβώς γιατί ήταν το πρόσωπο εκείνο που περίμεναν όλες οι γενεές, και αυτή έδωσε στον Λόγο του Θεού την ανθρώπινη φύση. Έτσι, το πρόσωπο της Θεοτόκου συνδέεται στενά με το Πρόσωπο του Χριστού. Και η αξία της Παναγίας δεν οφείλεται μόνον στις αρετές της, αλλά κυρίως στον καρπό της κοιλίας της. Γι’ αυτό, η Θεοτοκολογία συνδέεται στενώτατα με την Χριστολογία. Όταν κάνουμε λόγο για τον Χριστό δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν που του έδωσε σάρκα, και όταν κάνουμε λόγο για την Παναγία, αναφερόμαστε ταυτόχρονα και στον Χριστό, γιατί από Αυτόν αντλεί Χάρη και αξία. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των Χαιρετισμών, στην οποία υμνείται η Θεοτόκος, αλλά πάντοτε εν συνδυασμώ με το ότι είναι μητέρα του Χριστού: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον βαστάζοντα πάντα».Αυτός ο σύνδεσμος Χριστολογίας και Θεοτοκολογίας φαίνεται και στην ζωή των αγίων. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων, που είναι τα πραγματικά μέλη του Σώματος του Χριστού, είναι ότι αγαπούν την Παναγία. Είναι αδύνατον να υπάρχη άγιος ο οποίος δεν την αγαπά.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η αρχή όλων των Δεσποτικών εορτών. Στο απολυτίκιο της εορτής ψάλλουμε: «σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις…». Το περιεχόμενο της εορτής αναφέρεται στο γεγονός κατά το οποίο ο αρχάγγελος Γαβριήλ – ο άγγελος εκείνος με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την ενανθρώπηση του Χριστού – επισκέφθηκε με εντολή του Θεού την Παναγία και την πληροφόρησε ότι έφθασε ο καιρός της σαρκώσεως του Λόγου του Θεού, και ότι αυτή θα γίνη η μητέρα Του.
Η λέξη «ευαγγελισμός» αποτελείται από δύο επί μέρους λέξεις, ήτοι εύ και αγγελία, και δηλώνει την καλή είδηση, την καλή αγγελία. Πρόκειται για την πληροφορία που δόθηκε δια του αρχαγγέλου ότι ο Λόγος του Θεού θα ενανθρωπήση για την σωτηρία του ανθρώπου. Ουσιαστικά πρόκειται για την εκπλήρωση της υποσχέσεως του Θεού, που δόθηκε μετά την πτώση του Αδάμ και της Εύας, η οποία λέγεται πρωτευαγγέλιο. Γι’ αυτό, η πληροφορία της ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού είναι η μεγαλύτερη είδηση μέσα στην ιστορία.Κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, το ευαγγέλιο του Θεού είναι πρεσβεία του Θεού και παράκληση στους ανθρώπους δια του σαρκωθέντος Υιού Του. Παράλληλα είναι και η καταλλαγή των ανθρώπων με τον Πατέρα, ο Οποίος δίνει ως μισθό την αγέννητη θέωση σε αυτούς που υπακούουν στον Χριστό. Η θέωση λέγεται αγέννητη γιατί δεν γεννάται, αλλά φανερώνεται στους αξίους. Επομένως, η θέωση που προσφέρεται δια του ενανθρωπήσαντος Χριστού δεν είναι γέννηση, αλλά φανέρωση δια της ενυποστάτου ελλάμψεως σε αυτούς που είναι άξιοι αυτής της αποκαλύψεως...

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σήμερα οι πρώτοι Χαιρετισμοί της Παναγίας στο χωριό μας στον Αμπελώνα Λάρισας.

Οι Χαιρετισμοί είναι ο υψηλότερος, ο οσιότερος και θεοπρεπέστερος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο και πολύ ευχαριστείται με την ανάγνωση τούτων και παρέχει τη Χάρη και την Βοήθεια της σε εκείνους, που τους αναγιγνώσκουν, καθώς και η ίδια το είπε σε πολλούς αγίους:
«όστις Με χαιρετίζει μίαν φοράν την ημέραν με τους Χαιρετισμούς, τους οποίους πολύ αγαπώ, θα τον προστατεύω, θα τον διαφυλάττω από παν κακόν, θα τον επιβλέπω καθ' όλην την ζωή του και εν εκείνη την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, θα τον υπερασπισθώ ενώπιον του Υιού μου».
Μετά από αυτά, θα πρέπει όλοι μας από σήμερα να αναγιγνώσκουμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας όσες περισσότερες φορές μπορούμε την ημέρακαι σε κάθε περίσταση θλίψεως και ανάγκης καθότι «πολλά ισχύει δέησις Μητρός πρός ευμενείαν Δεπότου».

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ένας άνθρωπος μπορεί να ενεργεί σωστά:Μόνο, αν φροντίζει, κάθε μέρα και κάδε ώρα, και κάθε στιγμή, να φέρνει στον νου του, όχι τί του λέει το μυαλό του, αλλά τί ζητά και τί απαιτεί από αυτόν ο Θεός. Και ο Θεός τί ζητά από εμάς, μας το δείχνει με το λόγο Του και με τα έργα Του, μέσω των αγίων Του...


Ας αγωνισθούμε, παιδιά μου, τώρα περισσότερο και η ωφέλεια θα είναι πολύ μεγάλη.
 Κανείς δεν βρίσκει Χάρι, εάν δεν κοπιάση. 
Κι ο γεωργός, εάν δεν γεωργίση το χωράφι του, καρπό δεν θα δη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΧΡΗΜΑΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.


Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Το βιβλίο της ζωής μου...
Έχεις ακούσει για το βιβλίο της ζωής του κάθε ανθρώπου;
Είναι το βιβλίο που γράφονται τα πάντα για τον καθένα.
Και όταν έρθει η στιγμή που ο καθένας μας θα αφήσει αυτό τον κόσμο, θα κριθεί για τις πράξεις του με βάση αυτό το βιβλίο...
Εκεί γράφονται τα πάντα. Οι καλές και οι κακές πράξεις. Όλα.

Οι καλές πράξεις μοιάζουν σαν ένα μπαούλο με χρυσά νομίσματα. Για τις κακές μας πράξεις υπάρχει το καλύτερο πλυντήριο: η εξομολόγηση.
Εκεί όχι μόνο ξεπλένονται και διαγράφονται οι κακές μας πράξεις, σκέψεις, κλπ από το βιβλίο της ζωής μας, αλλά είναι σαν να μην γράφτηκαν ποτέ!
Με άλλα λόγια, όλα λειτουργούν υπέρ μας!
Το μόνο που χρειάζεται από μέρους μας είναι λίγη καλή διάθεση και θέληση...
Και, όπως έλεγε ο οσιος Παϊσιος, σε κάθε προσπάθειά μας που μοιάζει με μηδενικά βάζει ο καλός Θεός τη μονάδα μπροστά και έτσι αποκτούμε αξία. Μεγάλη!
Ναι! Αξίζουμε πολύ στα μάτια του!
Δεν το πιστεύεις;
Ε, τότε κοίταξέ Τον που είναι σταυρωμένος...
Και που τα χέρια Του και τα πόδια Του στάζουν αίμα απ'την άπειρη αγάπη του...
Τότε, θα καταλάβεις...

ο θεος ειναι ο καλυτερος ακροατης δεν χρειαζεται να φωναξεις η να κλαψεις δυνατα γιατι εκεινος ακουει και την πιο σιωπηλη προσευχη απο μια ειλικρινη καρδια...


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ο Θεός να ευλογεί του καθενός την πορεία !
Μην στεναχωριέστε με τις δυσκολίες που βιώνουμε ...
Ας τα κάνουμε όλα προσευχή μπροστά Στα Πόδια Του Κυρίου ,
και δεν θα επιτρέψει τίποτα περισσότερο ,
απ΄ ότι μπορούμε να αντέξουμε ...

Ας Τον εμπιστευθούμε ...

Ενός πιτσιρίκου μαθητή, εσωτερικού σε κάποιο σχολείο, είχαν τελειώσει οι διακοπές του και στο τρένο που θα τον έφερνε στο σχολείο ήταν η μητέρα του για να τον αποχαιρετήσει. Δίπλα του καθόταν ένας άλλος πιτσιρίκος, συμμαθητής του και φίλος του. Μόλις το τρένο άρχισε να κυλά στις ράγες, η μητέρα του μικρού άρχισε να φωνάζει δυνατά:
«Και μην ξεχνάς αυτό που σου είπα,να είσαι πάντα τρίτος». «Ναι μητέρα», απάντησε αυτός.
Ο φίλος του και συμμαθητής του απόρησε: «Εμένα η μητέρα μου θέλει να είμαι πρώτος. Πως συμβαίνει η δική σου μητέρα να σου ζητά να είσαι τρίτος;». 
Τότε αυτός εξήγησε το νόημα των λόγων της μητέρας του.
«Τρίτος θέλει να πει, πως πρώτος πρέπει να είναι πάντα ο Θεός, δεύτερος πρέπει να είναι ο πλησίον μου και τρίτος πρέπει να είμαι εγώ. Βλέπεις η μητέρα του ήταν πιστή χριστιανή».
Ο εγωισμός είναι μια κατάρα, που δηλητηριάζει τη ζωή του ανθρώπου, τον κάνει δυστυχισμένο και διαρκώς τον φέρνει σε συγκρούσεις με τους άλλους. Ο εγωισμός είναι το αντίθετο της αγάπης, είναι η αγάπη μόνο για το άτομό μας, είναι μια διαστρέβλωση του χαρακτήρα, μια παραφροσύνη. Μόνο όταν η αγάπη του Χριστού πλημμυρίσει την καρδιά μας, μπορούμε να αγαπάμε τον διπλανό μας σαν τον εαυτό μας, να τον νοιαζόμαστε και να τον αναγνωρίζουμε παραμερίζοντας τον εαυτό μας και τα δικά μας..

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

 Το Σάββατο πριν την  Κυριακή του Απόκρεω το κατηχητικό μας θέλοντας να γιορτάσει τη μέρα,  αποφάσισε να γλεντήσει.
 Η αποκριά για τους χριστιανούς δεν είναι καρναβάλια, ξεφαντώματα μέχρι το πρωί.
 Είναι η τελευταία μέρα που μπορούμε να φάμε κρέας καθώς ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Μεγάλη Σαρακοστή.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως όλες αυτές οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις δεν είναι παρά μόνο απομεινάρια των ειδωλολατρικών εκδηλώσεων. Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς που είμαστε εικόνες και ομοίωση του Θεού να θέλουμε να αλλάξουμε την υπέροχη ομορφιά που μας χάρισε ο Θεός,  με κάποιες κακάσχημες αποκριάτικες φορεσιές;
Έτσι με την χορηγία του P. F. S. Papageorgiou ετοιμάσαμε το φαγητό μας. Ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ότι καλύτερο ο Θεός να τους το προσφέρει όπως και τους ψήστες μας  που έβαλαν όλη την καλλιτεχνία τους. Το γλέντι μας  ξεκίνησε με παραδοσιακά τραγούδια!!! Ακολούθησε φαγοπότι και διασκέδαση!!! Ευχόμαστε και του χρόνου να ξανακάνουμε την γιορτή μας.



Όπως το ψωμί τρέφει το σώμα και η αρετή την ψυχή, έτσι τρέφει το νου η πνευματική προσευχή.

Σ ι ω π ώ . . .
Εξακολουθώ να το λέω και να το ξαναλέω στον εαυτό μου, μέχρι να το καταλάβω και να το κατανοήσω . . .
Δεν ανοίγω το στόμα μου, να κατηγορήσω, να συκοφαντήσω, να κατακρίνω κανένα .
Αν έχω κάτι να πω, ας είναι καλύτερα λόγια αγάπης και καλοσύνης, παρά καταλαλιά και συκοφαντία. Βλέπω τα δικά μου λάθη και κρίνω τον δικό μου εαυτό .
Στο πρόσωπο του αδελφού μου, βλέπω μόνο την Εικόνα Του Θεού .
Και αν σιωπά το στόμα, αλλά η καρδιά εξακολουθεί κρυφά να κατακρίνει, τότε παλεύω μαζί της ... προσεύχομαι, και ζητώ ενίσχυση από Τον Κύριο, να τον νικήσω, αυτόν τον ύπουλο και κρυφό πειρασμό .
Οδεύοντας, σε μια πορεία προς Τον Ουρανό,
αν δεν νικήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και τα πάθη μας,
τίποτα δεν μπορεί να μας βγάλει στο ξέφωτο ...
Γύρισε σε μένα. Ακόμα και μέσ’ στην αθλιότητά σου, την ενοχή σου, Σε δέχομαι όπως είσαι.
Και σου λέω ότι σε έχω ήδη συγχωρέσει. Άφησέ με παιδί μου να σου πω, ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη για σένα από τη δική μου.
Ύψωσε τα μάτια σου σε μένα και δες ποιος σε 
παρακαλεί.
Εγώ είμαι ο Ιησούς, ο Σωτήρας σου, που έρχομαι σήμερα σε σένα μιλώντας μέσα από το στόμα, ακόμα και των πιο ασήμαντων ανάμεσά σας. 
Έρχομαι ξυπόλητος και σαν ζητιάνος!
Για να σου γυρέψω μια ανταπόδοση αγάπης.
Γυρεύω την καρδιά σου.
Μην μου την αρνιέσαι.